22. 4. 2009

Jablkový koláč Editka

Suroviny: 250 g hladkej múky,125 g masla,1 žĺtok, asi 1,5 dl studenej vody,1 kg jabĺk,trocha cukru. Na polevu: 2 dl sladkej smotany,1 celé vajce,1 bielok,1 balíček vanilkového cukru             

Postup:Na dosku nasypeme múku, pridáme štipku soli, žĺtok, maslo pokrájané na kúsky a za postupného prilievania studenej vody vypracujeme cesto. Sformujeme ho do gule a dáme asi na 30 minút odstáť. Cesto rozvaľkáme na takú veľkosť, aby plát pokryl dno i boky formy. Uložíme ho do vymastenej a múkou vysypanej formy a popicháme vidličkou. Na cesto poukladáme očistené a tenké mesiačiky pokrájané jablká a vložíme piecť do rúry asi na 80 % výkonu. Po približne 30 minútach jablká zalejeme so smotanou rozmiešanou s vajíčkom a vanilkovým cukrom. Ešte chvíľu dopečieme.

Žiadne komentáre: