22. 4. 2009

Jablkový koláč s vlašskými orechmi

Suroviny: 200 g múky,200 g masla,75 g práškového cukru,vanilkový cukor,100 g mletých orechov, 50 celých orechov. Na plnku: 1 kg jabĺk, 100 g masla, postrúhanú kôru z polovice citróna, 50 g hrozienok, 0,2 dl rumu, 50 g celých orechov                        

Postup:Z múky, masla, orechov, cukru a vanilkového cukru vymiesime cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme na 2 hodiny do chladničky. Polovicu cesta vyvaľkáme a položíme do vymastenej tortovej formy s priemerom 28 cm. Pečieme 10 minút v predhriatej rúre. Jablká olúpeme, rozštvrtíme a štvrtinu z nich pokrájame na plátky. Polovicu masla roztopíme, pridáme citrónovú kôru, rozštvrtené jablká, hrozienka a spolu dusíme 7 minút. Roztopíme zvyšné maslo, necháme ho krátko speniť, pridáme rum, vychladenú jablkovú masu a plátky jabĺk. Plnku dáme na predpečené cesto. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme, pokrájame na asi 1,5 cm široké pásy, ktoré poukladáme krížom na plnku. Na vrch dáme polovicu orechov a pečieme v rúre vyhriatej na 180º C asi 25 minút. Hotový koláč posypeme práškovým cukrom.

Žiadne komentáre: