24. 4. 2009

Kysnuté žemľové knedle

Suroviny: 500 g hrubej múky, 20 g droždia, 300 ml vody, vajce, žemľu (tvrdšiu),štipku cukru, soľ hladkú múku na pomúčenie dosky
Postup:Do misy nalejeme vlažnú vodu, rozdrobíme droždie, pridáme štipku soli a necháme stáť na teplom mieste asi 15 minút do vytvorenia kvásku. Do kvásku vmiešame soľ, vajce, na kocky nakrájanú žemľu, postupne pridávame hrubú múku a vypracujeme cesto, až kým sa prestane lepiť na misu. Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na 4 časti, ktoré vytvarujeme do tvaru šišiek, zakryjeme utierkou a necháme približne 20 minút kysnúť. Potom dáme knedle do vriacej osolenej vody a na miernom ohni varíme asi 20 minút. Počas varenia knedle pravidelne obraciame, aby sa rovnomerne uvarili. Ešte horúce ich krájame niťou na plátky. Pred krájaním ich na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou, aby z nich vyšla para a nezrazili sa.

Žiadne komentáre: