21. 4. 2009

Srnčí chrbát na anglický spôsob

Suroviny:1 kg srnčieho chrbta s kosťou, 100 g slaniny, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, mletý koriander, 1 dl oleja, 3 lyžice masti 

Postup:Zo srnčieho chrbta sa z obidvoch strán v rovnakej dĺžke odrežú rebrové kosti. Chrbát sa opatrne odblaní, umyje, osuší a prešpikuje na tenké prúžky nakrájanou slaninou. Upravené mäso sa osolí, okorení mletým čiernym korením, koriandrom, potrie olejom a nechá v oleji pri občasnom obracaní odležať 3 - 4 hodiny v chlade. Pred ďalšou úpravou sa cez chrbtový otvor pretiahne kovová ihlica (drôt), aby sa pri pečení chrbát neskrútil. Pripravený chrbát sa uloží do pekáča, poleje rozohriatou masťou a vloží do rozohriatej rúry piecť. Počas pečenia sa mäso občas poleje vlastnou šťavou. (Pri pečení sa musí dbať o to, aby sa mäso celkom neprepieklo, vnútri ostalo ružové.) Po upečení sa z pekáča vyberie a asi 15 minút sa nechá v teple odležať, potom sa odstráni kovová ihlica. Do výpeku sa pridá primerané množstvo vývaru, povarí a precedí. Pred podávaním sa mäso na obidvoch stranách pri kosti po celej dĺžke nožom odreže a šikmým rezom nakrája na porcie, uloží späť na chrbtovú kosť a preleje vlastným výpekom.Ak sa podáva na porcie, tie sa krájajú s kosťou a podlievajú šťavou. Vhodné prílohy: pečené alebo vyprážané zemiaky, dusená ryža, dusené šampiňóny alebo mrkva, brusnicový kompót, omáčka cumberland alebo bernská omáčka.

Žiadne komentáre: