2. 4. 2009

Vianočná morka

morka, 200 g mandlí, 1-1,5 dl jedlého oleja, múka, vývar alebo voda, 300 g žemlí, 2 dl mlieka, 100 g masla, 4 vajcia, petržlenová vňať, muškátový oriešok 

Očistenú a osušenú morku naplníme osobitne pripravenou plnkou a zašijeme. Na povrchu ju ozdobíme mandľami, osolíme, uložíme na pekáč s olejom a dáme do vyhriatej rúry. Počas pečenia morku obraciame, aby koža rovnomerne zružovela a polievame olejom. Upečenú morku vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou a opražíme. Zalejeme vývarom alebo vodou a varíme dovtedy, kým sa tuk neoddelí od šťavy. Morku nakrájame na porcie aj s plnkou a polejeme upravenou šťavou. Príprava mandlí na ozdobenie morky: Mandle sparíme, olúpeme a nakrájame do tvaru klina. Pomocou ostrého noža ich nahusto povpichujeme do pŕs a stehien morky. Príprava plnky: Žemle nakrájame na menšie kocky a pokropíme mliekom. Maslo a žĺtky vymiešame do peny, z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme nadrobno posekanú zelenú petržlenovú vňať a nastrúhaný muškátový oriešok. Zvyšok mandlí nakrájame a pridáme do plnky, ktorú zľahka vymiešame. Plnkou naplním brušnú dutinu morky.

Žiadne komentáre: