2. 4. 2009

Zaprávaná sliepka

menšia sliepka, soľ, 100 g miešanej koreňovej zeleniny, 40 g cibule, 50 g masla, 60 g hladkej múky, mleté čierne korenie, muškátový oriešok,  liter sladkej smotany, žĺtok, byľka zeleného petržlenu, 20 g čerstvého masla 
Sliepku dobre očistíme, umyjeme a pokrájame na diely. Zalejeme vodou, osolíme a prikrytú varíme. Keď je sliepka polomäkká, pridáme očistenú a pokrájanú zeleninu, cibuľu a uvaríme na mäkko. Z masla a múky upražíme svetlú zápražku, do ktorej pomaly prilievame vývar zo sliepky, smotanu a uvaríme na hustú omáčku. Okoreníme mletým čiernym korením a postrúhaným muškátovým orieškom. Do hotovej omáčky prilejeme v troške smotany rozmiešaný žĺtok, primiešame posekaný zelený petržlen a surové maslo. Do omáčky vložíme uvarenú sliepku a podávame.

Žiadne komentáre: