29. 3. 2012

Veľkonočný mazanec

500 g hladkej múky, štipka soli, 2 PL kryštálového cukru, 2 vajcia, 100 g masla, 25 g droždia, 250 ml mlieka, 50 g hrozienok, vajce na potretie

Z vlažného mlieka, cukru, droždia a trošky múky urobíme kvások. Pridáme ho do múky spolu s ostatnými surovinami a vymiesime hladké cesto. Nakoniec vmiesime vopred namočené hrozienka a vytvarujeme bochník. Dáme ho na vymastený plech a necháme 30 minút kysnúť. Potom ho potrieme rozšľahaným vajcom a ostrým noţom urobíme výrez v tvare kríţa (alebo hocičo iné, aby nepopraskal). Pečieme asi 35 minút pri 200° C.
http://mojerecepty.sk/velkonocny-mazanec.html

Žiadne komentáre: