31. 7. 2012

Baranie stehno na cesnaku

400 g baranieho stehna s kosťou., 50 g koreňovej zeleniny (mrkva., zeler., petržlen)., 50 g cibule., 10 g cesnaku., neenergetické umelé sladidlo., celé čierne korenie., 2 bobkov listy., 20 g rajčiakového pretlaku., 20 g masti alebo oleja., 1/2 dl bieleho vína., vývar z kostí., voda., soľ.,
Zo stehna vyberieme kosti tak, aby mäso zostalo pokope, vložíme ho do rajnice, prelejeme vriacou vodou, opláchneme studenou vodou a osušíme. Do stehna spravíme hrotom ostrého noža otvory, do ktorých vtláčame očistený strúčik cesnaku, posolíme a necháme aspoň hodinu odležať. Kosti rozsekáme a dáme variť s vodou. Stehno zo všetkých strán na rozohriatej masti opečieme a vyberieme. Do výpeku dáme cibuľu pokrájanú nadrobno, zeleninu pokrájanú na kocky, zaprášime múkou, primiešame celé čierne korenie, bobkový list, rajčiakový pretlak, neenergetické umelé sladidlo podľa chutia ešte spolu dusíme. Prilejeme menšie množstvo vody, dobre rozmiešame a 5 minút povaríme. Do povareného základu vložíme opečené stehno, pridáme biele víno a prikryté dusíme. Podľa potreby pridávame vývar z kostí. Mäkké mäso vyberieme, odložíme na teplé miesto a šťavu precedíme. Mäso pokrájame na plátky, dávame na tanier, prelievame horúcou šťavou, ktorá ma byť hnedá a má chuť po víne a použitých surovinách. Podávame s dusenou ryžou alebo so zemiakovou kašou.
(2 porcie / 1 porcia 1432 kJ - 342 kcal., B - 27,0 g., T - 22,0 g., S - 9,0 g)

Žiadne komentáre: