16. 8. 2016

Fazuľa zapekaná so zeleninou

100  bielej fazule., 100 g červenej fazule., 2 póry., 2 väčšie mrkvy., 100 g šampiňónov., 1/2 uhorky., 1 cibuľa., 1 strúčik cesnaku., 1 lyžička slnečnicového oleja., 1 citrón., 2 vajcia., 1 dl bieleho vína, 1 dl vývaru z kostí alebo z mäsa alebo voda., 1/2 dl smotany., kôpor., soľ.,
Fazuľu namočíme deň vopred do vody. Na druhý deň ju v tej istej vode uvaríme do polomäkka. Cibuľu pokrájanú nadrobno a roztlačený cesnak speníme na oleji, popražíme, pridáme pór pokrájaný na drobné kúsky (asi 2 cm), očistenú mrkvu pokrájanú natenko, uhorku, očistené a pokrájané šampiňóny, fazuľu uvarenú do polomäkka. Cibuľu pokrájanú nadrobno a roztlačený cesnak speníme na oleji, popražíme pridáme pŕ pokrájaný na hrubé kúsky (asi 2 cm), očistenú mrkvu pokrájanú natenko, uhorku, očistené a pokrájané šampiňóny, fazuľu uvarenú do polomäkka, biele víno, vývar z fazule, okoreníme, posolíme, pridáme šťavu z 1/2 citróna a na miernom ohni varíme 30 – 40 minút do mäkka. Vodu zlejeme a necháme si z nej 1/2 dl. Po vychladnutí v nej rozhabarkujeme vajcia a smotanu, posolíme, pridáme posekaný kôpor a všetko zlejeme. Dáme zapiecť na krátky čas do horúcej rúry. Na tanieri pokvapkáme šťavou z druhej polovice citróna a posypeme posekaným kôprom.

(2 porcie / 1 porcia 2240 kJ – 535 kcal., B – 31,0 g., T – 11,0 g., S – 78,0 g)

Žiadne komentáre: