13. 8. 2016

Fazulová polievka - slovenská regionalná špecialita

2 - 3 hrste fazule,1 menšia cibuľa,5 - 8 zrniek čierneho korenia,2 - 3 zrnka nového korenia,3 strúčiky cesnaku,2 menšie listočky bobkového listu,červena paprika na zasmašku,hladká múka na zasmašku,kožka zo slaninky alebo klobáska nakrájaná na kolieska,2 - 2,5 l vody,2 - 3 zemiaky,soľ ( kocka vitany alebo magi - zeleninová),smotana ak chceme polievku na bielo,šlubriky /sú to cestoviny v tvare vretena/,kôpor
Na noc namočíme prebratú (očistenu) fazuľu do studenej vody, na druhy deň si pripravime hrniec a vylejem fazuľu aj s vodou do hrnca, pridáme odmerane množstvo vody, dáme do nej všetko korenie, nesolíme. Dáme variť aj s kožkou, či klobáskou. Ak už je viac ako mäkká, pridáme soľ podľa chuti a dovaríme. Nakoniec pridáme zasmašku s paprikou. Predtým, ale zavaríme asi 2 až 3 zemiaky nakrájané na kocôčky a neskôr dve hrste šlubrikov. Do hotovej polievky pridáme smotanu okyslíme octom a dochutíme kôprom podľa chuti.

Žiadne komentáre: