16. 8. 2016

Plnené teplé rajčiaky

8 zrelých rajčiakov., 1 strúčik cesnaku., 1 starší rožok alebo žemľa., 2 trojuholníky topeného syra., 2 lyžice posekanej šunky., 25 g masla., pár kvapiek worcestra., 1 dl kyslej smotany., 1 zarovnaná lyžička maizeny., 1 citrón., neenergetické umelé sladidlo podľa chuti., 2 lyžice zelenej petržlenovej a zelerovej vňate, posekanej nadrobno., 1 lyžička zelenej petržlenovej vňate., soľ.,
Z rajčiakov odrežeme vŕšky a opatrne vydlabeme dužinu. Rozložíme ich na plochú misu otvorom dole a necháme odkvapkať. Obrátime  vysypeme zelenou zelerovou vňaťou, posekanou nadrobno, a cesnakom, ktorým sme roztlačili so soľou. V horúcej vode rozmočíme rožok alebo žemľu, vytlačíme vodu, pridáme syr, zelenú petržlenovú vňať, posekanú nadrobno a dobre premiešame. Zmesou naplníme rajčiaky a prikryjeme odrezanými vŕškami. V kastróle rozpustíme maslo, pridáme pár kvapiek worcestra a kyslú smotanu, v ktorej sme rozhabarkovali maizenu, povaríme, pridáme šťavu z citróna a neenergetické tekuté sladidlo. Do omáčky vložíme rajčiaky a prikryté dusíme v rúre asi 20 minút. Podávame s ryžou alebo so zemiakovou kašou, obložené plátkami vajíčka uvareného na tvrdo a zeleninou.

(2 porcie / 1 porcia 1369 kJ – 327 kcal., B – 11,0 g., T – 19,0 g., S – 28,0 g)

Žiadne komentáre: