19. 8. 2016

Ryžové jedlo zo Španielska – Paella

50 g šunky., 1 lyžica olivového oleja., 1/2 cibule., 1/2 strúčika cesnaku., 2 rajčiaky., 100 g ryže., 25 g tvrdého syra., 1 zeleninová paprika., 1 lyžička hrášku z konzervy., šafran., mleté čierne korenie., muškátový orech., vývar z mäsa alebo voda.,
Do kastróla alebo do hlbšej panvice dáme olej a speníme na ňom cibuľu pokrájanú nadrobno, pokrájané rajčiaky, cesnak roztlačený so soľou a šunku pokrájanú na kocky, pridáme ryžu a zalejeme vývarom alebo vodou (použijeme asi tri razy toľko vývaru, ako je ryže). Posypeme šafránom, ktorý ryžu sfarbí do žlta. Uvedieme do prudkého varu, premiešame pridáme strúhaný syr a dochutíme Varíme prikryté v rúre alebo na miernom ohni asi 30 minút. Počas varenia občas premiešame a sledujeme, či netreba doliať vývar. Podávame ozdobené kolieskami zeleninovej papriky s hráškom.
Do paelly možno pridať aj ryby, kraby alebo kúsky pečeného kurčaťa, prípadne bravčového mäsa alebo rozličných zvyškov mäsa.

(2 porcie / 1 porcia 741 kJ – 177 kcal., B – 6,0 g., T – 9,0 g., S – 18,0 g)

Žiadne komentáre: