13. 8. 2016

Zemiakový chlieb

1 kg hladkej múky, 42 g droždie, 3 polievkové lyžice octu, 4 uvarené oloupané zemiaky, 6 dcl vlažnej vody, menšia hrsť soli
Uvarené, očistené zemiaky postrúhame, prisypeme 1 kg hladkej múky, rozmrvíme droždie, pridáme soľ a postupne pridávame vlažnú vodu. Cesto vymiesyme, na doske rukou jemne roztlačíme, alebo rozvaľkáme a poskladáme ako lístkové cesto. 3 x po polhodine opakujeme. Potom cesto jemne rozvaľkáme a stočíme ako roládu, prerojíme na polovicu (radšej spravíme dva menšie chlebíky aby sa prepiekli). Necháme postáť 15 min. potrieme slanou vlažnou vodou. Dáme do teplej truby na 15 min - 250 C, potom uberieme na 150 C a necháme 45 min piecť. Nakoniec potrieť ešte slanou vodou.

Žiadne komentáre: