4. 10. 2016

Gaštanová roláda

tri vajcia, tri lyžice horúcej vody, 150 g kryštálového cukru, jeden balíček vanilínového cukru, 100 g polohrubej múky, 50 g maizeny, jednu lyžičku kypriaceho prášku do pečiva, 50 g práškového cukru,
Plnka: šesť plátkov želatíny, 200 g uvarených a očistených gaštanov, 250 g mrazeného gaštanového pyré, tri lyžice rumu, jeden balíček vanilínového cukru, 15 g kakaa, 500 ml smotany na šľahanie, 50 g čokolády na varenie, 30 g stuženého pokrmového tuku,
Celé vajcia vyšľaháme s vodou, prisypeme kryštálový a vanilínový cukor a ešte dve minúty šľaháme. Preosiatu múku zmiešame s maizenou a kypriacim práškom a zľahka vmiešame do vaječnej peny. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme desať až pätnásť minút. Upečenú piškótu posypeme práškovým cukrom, vyklopíme na vlhkú utierku a zvinieme do rolády. Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme, potrieme dvoma tretinami plnky, opäť zvinieme, vrch potrieme a ozdobíme zvyšnou plnkou a gaštanmi namočenými v rozpustenej čokoláde.
Plnka: Želatínu namočíme na dvadsať minút do 200 ml studenej vody. Potom z nej vytlačíme prebytočnú vodu, vložíme ju do hrnčeka a pomaly na miernom ohni rozpustíme. Z uvarených gaštanov odložíme dvanásť kúskov na zdobenie. Zvyšné gaštany rozmixujeme s rozmrazeným gaštanovým pyré, rumom, vanilínovým cukrom a kakaom. Želatínu zmiešame s dvoma lyžicami šľahačky, pridáme do plnky spolu so zvyšnou šľahačkou a zľahka premiešame. 

Ozdoba: Čokoládu rozpustíme s tukom, namočíme do nej odložené gaštany a na kuchynskej mriežke necháme usušiť.

Žiadne komentáre: