3. 10. 2016

Ovocný košíček

300 g múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru, postrúhanú kôru z jedného citróna, 40 g vanilínového cukru, štipku vanilkovej drene, jeden žĺtok, štipku soli
Plnka: 250 g syra ricotta, 80 g vanilínového cukru, 90 g kryštálového cukru, jeden limet, 150 g smotany na šľahanie, 150 g tvarohu

Maslo zmäknuté pri izbovej teplote zmiešame s cukrom, pridáme múku, postrúhanú citrónovú kôru, žĺtok, vanilínový cukor, vanilku a štipku soli a rýchlo vypracujeme hladké cesto. Nemiesime ho dlho, lebo sa nám spení, veľmi zmäkne. Odložíme na pol hodiny do chladničky a potom ním tenko vystelieme formičky v tvare košíčkov. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C desať až pätnásť minút. Ešte teplé upečené košíčky vyklopíme z formičiek a vychladnuté naplníme plnkou a ozdobíme ovocím, ktoré polejeme želatínou pripravenou podľa návodu na balíčku. Ovocný košíček môžeme podávať s vanilkovou omáčkou, čokoládovou či karamelovou ozdobou.
Plnka: Ricottu zmiešame s vanilínovým a kryštálovým cukrom, pridáme šťavu z limetu a tvaroh a spolu vymiešame. Napokon jemne vmiešame vyšľahanú smotanu na šľahanie.

Žiadne komentáre: