13. 1. 2017

Bravčové kotlety s kosťou, zemiakovou kašou a omáčkou

4 pekné bravčové kotlety s kosťou, sušené provensálske korenie Kotány, soľ, vegeta, horčica, čierne mleté korenie, olej alebo masť.
Zemiaková kaša: zemiaky, mlieko, maslo, soľ, vegetu, strúhaný muškátový oriešok, biele mleté korenie, špenát (alebo kel).
Omáčka: výpek z mäsa, hladká múka, sušené provensálske korenie Kotány, soľ, maslo
4 pekné bravčové kotlety s kosťou potrieme z každej strany s plnotučnou horčicou, osolíme, okoreníme, posypeme s provensálskym korením a necháme v zakrytej miske v chladničke cca. 1 hodinu oddychovať.
Potom ich dáme na rozpálený olej alebo masť a sprudka z každej strany opečieme, potom zakryjeme pokrývkou a cca. 30min. z každej strany podusíme, ak je nutné podlejeme teplou vodou. Potom ich vyberieme a dáme na tanier.
Omáčka: do výpeku z mäsa prilejeme trošku teplej vody, pridáme asi 5 hrubších plátkov masla, necháme ho roztopiť, miešame, pridáme provensálske korenie, trošku soli a zahustíme tak akurát múkou „rozhapkanou“ vo vode, miešame kým nezhustne alebo ju necháme voľne vrieť cca. 5min na prudkom ohni-plameni.
Zemiaková kaša: zemiaky uvaríme v osolenej vode s troškou masla a vegety do mäkka, scedíme. Pridáme pár plátkov masla, necháme rozpustiť v uzavretom hrnci, popučíme ich, pridáme mlieko, a opäť z nich robíme kašu, pridáme trošičku mletého muškátového orieška, na cesnaku podusený čerstvý alebo mrazený špenát ( výhradne listy špenátu) a premiešame. Ak chcete kel: kel nakrájaný na rezančeky musíte spariť do mäkka a potom ho namiesto špenátu pridať do kaše.

Žiadne komentáre: