22. 3. 2017

Úsporná vianočka

0,3 l mlieka a 50 g drozdia na kvasok, 750 g hladkej muky, 1 lyzicku soli, 300 g varenych pretlacenych zemiakov, 150 g praskoveho cukru, 120 g rozpusteneho masla, 2 vajcia, citronova kora, 1 balicek vanilinoveho cukru, 50 g hrozienok, vajce na potretie
Vo vlaznom mlieku rozmiesame drozdie a nechame na teplom mieste vykysnut. Prehriatu muku rozmiesame so solou, preosejeme, pridame v supke uvarene, osupane a pretlacene zemiaky, cukor, roztopene vlazne maslo, vajcia, postruhanu citronovu koru, vanilinovy cukor, hrozienka a vykysnuty kvasok. Vsetko spolu dobre vypracujeme a nechame na teplom mieste vykysnut. Vykysnute cesto dame na mukou posypanu dosku, rozdelime na 9 rovnakych kuskov, kazdy kusok cesta rozsulame a potom zapletame. Najprv zapletieme 4 sulky a polozime na dobre vymasteny plech. Potom zapletieme 3 sulky a polozime ich na 4 zapletene sulky na plechu. Nakoniec zapletieme 2 sulky, ktore polozime navrch. Takto pripravenu vianocku nechame na plechu podkysnut, potrieme rozslahanym vajcom, vlozime do vyhriatej rury, sprudka zapecieme a potom dopecieme uz pri miernom ohni.

Žiadne komentáre: